WABA - WOMEN ADRIATIC BASKETBALL ASSOCIATION

NEWS

Thayna Silva nova Brazilka Celja

Brazilska krilna igračica Thayna Silva (180 cm, 1996) je drugo ovosezonsko pojačanje dvostrukih uzastopnih šampionki WABA lige Cinkarne Celje.

Silva je zadnji dve sezoni prva strelka in MVP brazilskega državnega prvenstva. V letošnji sezoni je v dresu kluba Sodie Doces/Mesquita v povprečju dosegala 17,5 točk na srečanje.

Thayna je letos poleti v dresu brazilske reprezentance nastopila na svetovnem prvenstvu v košarki 3X3 na Dunaju, lani je z Brazilijo v Srbiji na kvalifikacijskem turnirju za nastop na svetovnem prvenstvu odigrala tekme proti Srbiji, Koreji in Avstraliji, leta 2021 se je na ameriškem prvenstvu v Portoriku veselila bronastega odličja. Z reprezentanco do 19 let je na svetovnem prvenstvu leta 2015 osvojila 10. mesto, na ameriškem prvenstvu U17 se je leta 2013 veselila zlate medalje, svojo reprezentančno kariero pa je leta 2011 začela v reprezentanci do 15 let, s katero je na južnoameriškem prvenstvu osvojila zlato odličje.

Thayna Silva, ŽKK Cinkarna Celje: “Soigralka v brazilski reprezentanci Isabela Ramona mi je o Celju govorila z izbranimi besedami, zato je bila moja odločitev, da karieri nadaljujem v tem klubu še nekoliko lažja. Vem, da gre za klub z izjemnim trenerjem in nadarjenimi košarkaricami, ki iz leta v leto osvaja številne lovorike.“

Damir Grgić, trener ŽKK Cinkarna Celje: “S Thayno Silvo dobivamo zelo kakovostno igralko in odlično osebo, ki je v najboljših košarkarskih letih in ima za seboj že bogato in uspešno reprezentančno kariero. Uporabna je na več igralnih mestih. Prepričan sem, da bo s svojim znanjem in izkušnjami velika opora našim mladim dekletom ter, da bo nadaljevala tradicijo dobrih iger, ki jih je v našem klubu prikazala že njena rojakinja Ramona.” (ŽKK Cinkarna Celje)

 

Thayna Silva joins Cinkarna Celje

Brasilian forward Thayna Silva (180 cm, 1996) is the second player to join back-to-back WABA champion Cinkarna Celje this summer.

Silva played this summer with Sodie Doces/Mesquita in her native Brazil. She has played there for the last three years. She averaged a league-leading 23.5 points, 10.4 rebounds (ranked 3rd), 3.0 assists and 2.7 steals (ranked 3rd) last season in the Brazilian LBF league.

Silva represented Brazil at the World Championships U19 in Chekhov (Russia) eight years ago. Her stats at that event were 7 games: 10.3 points, 3.3 rebounds, 1.6 assists and  3.3 steals per game.

She has played also professionally in Sao Bernardo/Brazolin/UNIP.