WABA - WOMEN ADRIATIC BASKETBALL ASSOCIATION

NEWS

MVP U15 lige u Budućnost Bemax

Jovana Savković prvo je pojačanje aktualnog šampiona Budućnost Bemaxa za novu sezonu. Savković (173 cm, 2005) dolazi iz hercegnovskog Primorja, za koji je godinama nastupala u svim uzrasnim kategorijama.

»Čast mi je i zadovoljstvo što dolazim u ekipu Budućnosti Bemaxa. Ovo je veliki iskorak i trudiću se da opravdam očekivanja ljudi iz kluba. Želim da se zahvalim Primorju za sve godine uspješne saradnje i da im poželim puno sreće u daljem periodu,« kazala je na predstavljanju u Bemax areni Jovana Savković.

U tek završenoj sezoni igrala je za sve tri selekcije Primorja, bila i dio ekipe Primorja koja je nastupala u WABA ligi do 17 godina, dok je kao pozajmljena igračica igrala WABA ligu do 15 godina za Budućnost Bemax.

Jovana Savković je prva igračica u istoriji WABA lige (konkurencija do 15 godina) sa dva uzastopna naslova najkorisnije igračice (MVP) regularnog dijela sezone. Lani je bila MVP u dresu Primorja iz Herceg Novog sa prosječnom valorizacijom 28.1, a u sezoni 2019/20 kao igračica Budućnosti Bemaxa sa indexom valorizacije 30.1.

Jovana Savković je odigrala svih 8 utakmica i sa prosjekom 25.3 poena (šut za dva 49%, za tri 37%, slobodna bacanja 60%) je drugi strijelac regularnog dijela sezone, najbolji asistent (6.9), peti skakač (11.5), šesti bloker (3.3) i osma po ukradenim loptama (3.3).

Interesantno je da je Jovana prvi strijelac U17 WABA lige (239 poena na 12 mečeva), ostvarila je najviše asistencija 78 (u prosjeku 6,5). Bila je članica i kadetske reprezentacije Crne Gore.Baš zbog toga prvi čovjek podgoričkog kluba bio je zadovoljan nakon potpisivanja ugovora sa najtalentovanijom djevojčicom regiona.

»Nakon sezone u kojoj smo premašili očekivanja i uspjeli da stignemo do trofeja u WABA ligi, iako smo prije početka podmladili ekipu i napravili priličan zaokret, jer smo tako reći u vatru bacili nekoliko djevojčica, poput Marije Leković, Zorane Radonjić, Maje Bigović i Anastasije Drobnjak, zbog čega smo prilično zadovoljni postinutim i rezultatom i činjenicom da je u ozbiljnu afirmaciju krenulo nekoliko naših mladih igračica. To se pokazalo kao ispravan potez, a sve to bio je nastavak naše višegodišnje vizije da iz godine u godinu prvi prvom timu imamo sve više naših mlađih igračica, koje će biti budućnost crnogorske košarke. Pokušavali smo i sada mogu reći i da smo uspjeli u jednom izazovnom projektu da tokom prethodnih godina okupimo sve najtalentovanije igračice, da ih zajedno sa Lovćenom forsiramo i ono najbolje gurnemo u prvi tim, a sve u cilju da pravimo bazu za našu reprezentaciju. S tim u vezi kao nastavak višegodišnje projekta danas sa zadovoljstvom kao prvo pojačanje za novu sezonu predstavljao Jovanu Savković. Radi se o djevojčici, ali iako ima samo 14 godina Jovana je već neko vrijeme skrenula pažnju na sebe igrama u Primorju, ali i u nacionalnim selekcijama. Radi se o velikom potencijalu i minule sezone nastupala je za pozajmicu za naš U15 tim u WABA ligi, što je bio samo uvod u ovo. Smatram da smo sa Jovanom zaokružili priču da imamo trenutno najbolje djevojčice na okupu i da je to potvrda želimo da afirmišemo crnogorske talente,« kazao je Zoran Vujičić, predsjednik Budućnost Bemaxa, koji nije zaboravio da pomene i hercegnovski klub.

»Moram istaći veliku zahvalnost i ŽKK Primorje na čelu sa Željkom Ratković sa kojima imamo izuzetnu saradnju, tako da smo zbog Jovaninon napredovanja brzo dogovorili da je najbolje da pređe u Budućnost Bemax i drago mi je što je želja nas u klubu realizovana i što je Jovana sada tu. Iskreno se nadam da će uz naše starije i iskusnije igračice još više napredovati i da će zaista to biti biser koji će tek zasijati – kazao je Vujičić.

Vladan Radović sarađivao je sa Jovanom u kadetskoj reprezentaciji.

»Drago mi je da je Jovana kod nas.Radi se o izuzetno talentovanoj djevojčici, a siguran sam da zna da je taj talenat samo put da joj lakše bude do visina kada je košarka u pitanju. Imaće podršku i naše strpljenje, svjesni smo da je to dijete od 14 godina, prelazi u seniorsku košarku i moramo biti pažljivi, ali vjerujem da može biti lijepa priča ne samo Budućnosti, nego uopšte crnogorske košarke,« rekao je Radović.

 

pobjeda.me/Rajko Perović