WABA - WOMEN ADRIATIC BASKETBALL ASSOCIATION

NEWS

Malo promjena u Budućnosti Bemaxu

Košarkašice Budućnost Bemaxa okupile su prije dva dana u Podgorici, a nakon odrađenih ljekarskih pregleda, danas su odradile i prvi trening u ,,Bemax areni“, čime su i zvanično počele sa pripremama za novu sezonu.

Podgoričake su nakon specifične situacije zbog koronavirusa, sredinom marta proglašene za šampionke WABA lige, jer su nakon regularnog dijela, odnosno uoči fajnal-fora bile prvoplasirane, ali su baš zbog prekida ostale bez dva (već viđena) trofeja na domaćoj sceni.

Obavezan odmor, karantin, samoizolacija, sve je to prošlost, “plave” su sredinom maja ponovo krenule sa radom, trenirale u komlepletnom sastavu, a onda su dobile zasluženi odmor, osim mlađih koje su dodatno radile.

Od juče ponovo su šampionke regiona zajedno u pogonu. Vladan Radović okupio je tim zajedno sa stručnim štabom (treneri Smiljana Milatović, Radule Raspopović i Miroslav Škara), uz kondicionog trenera Milovana Ljubojevića i neizbježnog fizioterapeuta Petra Stojovića, zahvaljujući kojem je minula sezone završena bez teže povrede.

“Poslije dvadesetak dana pauze ponovo smo na okupu. Specifična situacija, jer postoji doza neizvjesnosti zbog koronavirusa, koja nam otežava posao, ali u suštini za mene je najvažnije da imamo kontinuitet treninga,” kazao je Vladan Radović, trener Podgoričanki, stavljajući akcenat na važnost da svi budu oprezni zbog korona virusa.

“Nadam se da ćemo biti zdravi, jer smo svjesni ukoliko bi se jedna igračica zarazila da bi to obustavilo totalno rad. Pričali smo dosta o tome i mislim da su sve svjesne da moraju biti i odgovorne i oprezne,” upozorio je Radović.

Kada su u pitanju ambicije, one su kristalno jasne.

“Želimo naravno da budemo na fajnal foru, gdje bi se borili za prvo mjesto. Klub je godinama tako postavljen, ali fokus je na mladim igračicama, gdje uz Leković, Radonjić, Drobnjak, Savković, imamo Maju Bigović (2002.godište) i Lanu Vukčević (2005.godište), a za koje se nadam da će doći do nivoa da budu ne samo nosioci igre u klubu, već i u reprezentaciji,” dodao je Radović.

 

Sve u neizvjenosti

Podgoričanke su posljednjih godina uglavnom u Srbiji i Mađarskoj igrale kontrolne mečeve. Sličan plan Budućnost Bemax ima i ovog puta, ali je sve to pod znakom pitanja zbog aktuelne situacije.

“Plan priprema postoji i trebalo je da budemo u Vrbasu sedam dana i da u Srbiji odigramo nekoliko mečeva, a a istovremeno i dvije utakmice u Mađarskoj. Sada to ne zavisi od nas. Mi imamo problem, jer trenutno u Crnoj Gori nemamo sa kim da igramo kontrolne mečeve na visokom nivou. Muškim timovima je lakše, jer su dvije u ABA ligi, četiri u ABA 2 ligi, pa je lakše da se to organizuje, ali i ostale ekipe iz regiona imaju sličan problem,” objasnio je Radović, koji je u debitantskoj sezoni na klupi Podgoričanke osvojio trofej WABA lige.

Ono što je pozitivno jeste da “plave” imaju vrhunske uslove za rad u Bemax areni.

“Na nama je da treniramo maksimalno, a ne treba pominjati kakve uslove imamo, ovo su ne najbolji u Crnoj Gori, već u regionu.”

Još mlađi

Crnogorski tim minule sezone bio je najmlađi u WABA ligi, a u novoj sezoni biće još mlađi. Otišle su Nikolina Džebo i Aleksandra Katanić, a jedino pojačanje je Jovana Savković, koja će tek za mjesec napuniti 15 godina.

“Imamo gotovo isti tim, jedino novo ime je Jovana, koja iako je djevojčica, vjerujem da će biti osvježenje za našu ekipu. Džebo je bila prvi strijelac, nosilac ige, Katanić imala važnu ulogu na treningu, imala sjajne partije, tako da smo ostali bez dvije igračice, ali svjesno pravimo prostor za mlađe igračice. Nijesmo doveli zamjenu za Džebo, vidjećemo da li će nam trebati, jer nam ne treba pojačanje po svaku cijenu, samo ukoliko procijenimo u narednom periodu da nam je to neophodno. Za Katanić nećemo dovoditi zamjenu, jer tu imamo naše mlade igračice, Leković, Drobnjak, Radonjić, uz Savković i to će biti prostor za njih. Želimo da dođemo do situacije da imamo u timu sedam-osam domaćih igračica uz možda dvije igračice sa strane koje treba da dignu kvalitet,” rekao je Radović.

 

Živković: Ogroman motiv

Jedan od glavnih aduta od mladih crnogorsih igračica u novoj sezoni svakako će biti Dragana Živković.

“Nakon pauze radujemo se novom početku. Sa dosta želje i motiva dočekujemo nove obaveze. Neizvjesno je šta će biti, da li ćemo putovati negdje na pripreme, ali za sada je fokus na treningu, radimo maksimalno od prvog dana i nadam se da ćemo spremne dočekati nove obaveze. Liga će biti manja, ali sigurno sa dosta kvalitetnih timova, što pokazuje i veoma buran prelazni rok, ali jasno je da imamo uvijek najveće ambicije,” kazala je Živković.

 

Pobjeda.me/Rajko Perović