WABA - WOMEN ADRIATIC BASKETBALL ASSOCIATION

NEWS

Sezona u očima predsednika lige

Na završetku jubilarne 20.sezone WABA lige i 19.Final-Foura, možemo biti zaista prezadovoljni, jer je takmičenje sprovedeno po svim parametrima dogovorenim na Skupštini WABA lige pre početka sezone a krunisano prelepim Final-Fourom u Staroj Zagori uz sve preventivne mere protiv Covida-19, a po protokolu naše lige i pre svega protokolu domaćina Bugarske federacije.
Redosled na tabeli Final-Foura odslikava i realnu sliku trenutno najboljih ekipa u WABA ligi a ako uzmemo u obzir činjenicu da su neke od ekipa završnog turnira pretrpele i po koji poraz od timova koji nisu stigli do Final-Four ili uložili dosta napora da dobiju određene utakmice, onda možemo biti zadovoljni i kvalitetom odigranih utakmica u jednoj od dve regionalne lige u Evropi. Ako još uzmemo u obzir činjenicu da u Baltičkoj ligi važi turnirski sistem takmičenja, onda završetak Waba lige uz ligaški deo takmičenja i Final-Fourom dobija i dodatni značaj.
Plasman pet zemalja na Evropskom prvenstvu u košarci, čiji klubovi učestvuju u WABA ligi, 51 košarkašica koja je igrala u WABA ligi a sada kroz nacionalne selekcije učestvuje u najelitnijem takmičenju reprezentacijau Evropi, stvara dodatni motiv i kod klubova učesnika lige i kod Borda lige da nastave ka ostvarenju zacrtanih ciljeva u narednom periodu. Treba napomenuti da je kroz našu ligu bilo klubova iz Turske, Italije, Austrije, Mađarske a da smo prošle godine jednoglasno odbili neke ponude i opredelili se samo za dva kluba iz Bugarske koja su već imala potpisane ugovore sa našom ligom i za naredne godine, sve sa ciljem da završimo takmičenje i organizujemo Final-Four u čemu smo i uspeli.
Posebno želim da se zahvalim svim Savezima na besprekornoj saradnji kako oko usaglašavanja termina za odigravanje utakmica tako i oko saradnje sa našim komesarom oko delegiranja službenih lica.
Pravila oko ulaska u WABA ligu postoje u okviru ostvarenog plasmana u nacionalnom prvenstvu pod okriljem nacionalnih Saveza ali i uz pomoć Wild Carda što koriste niže plasirani klubovi ako svojim kvalitetom zaslužuju da ih Bord preporuči ligi.T a dobrovoljnost oko učešća u takmičenju u isto vreme i nosi određenu odgovornost prema drugim ekipama i samoj ligi. Zato Bord lige apeluje i posebne razgovore vodi sa klubovima koji prvi put ulaze u takmičenje. Ove godine Vojvodina 021 iz svojih razloga nije uspela da završi takmičenje i zato će novozainteresovani klubovi iz Hrvatske i Makedonije a i okruženja biti pod posebnom lupom pre održavanja redovne godišnje Skupštine i pre prijema kandidature.
Pozitivni komentari selektora reprezentacija o našoj ligi posebno gode, jer su svesni da je potencijalnim reprezentativkama i te kako potrebno jako takmičenje ako znamo u kakvom su stanju većina domaćih liga. Sistem takmičenja uz obaveznu saglasnost svih klubova i poštovanje domaćih kalendara već je na stolu Borda lige.
Sve su to teme i domaći zadaci za predstojeću redovnu Skupštinu WABA lige tradicionalno u Slavonskom Brodu ili nekoj drugoj destinaciji u zavisnosti od Covid-19, za koji se svi nadamo da će u skoroj budućnosti prestati i vratiti publiku na tribine gde joj je i mesto i zbog koje postojimo.
Srbobran Filipović
predsednik WABA lige
Foto: Ivain Ivanov/Ivainsson Photography