WABA - WOMEN ADRIATIC BASKETBALL ASSOCIATION

NEWS

Niyah Becker prva Kanađanka u Celju

Niyah Becker (188 cm, 2000) je prva Kanadčanka u redovima aktualnog prvaka WABA lige Cinkarne Celje. Krilna igračica je nakon školovanja na univerzama Utah (2018-2021) i Wake Forest (2021-2023) potpisala jednogošnji ugovor.

Krilna košarkarica je že od svojega 16 leta članica kanadskih reprezentančnih selekcij. Leta 2016 je na svetovnem prvenstvu do 17 let v Zaragozi s Kanado osvojila 7. mesto, leta 2018 se je na mladinskem ameriškem prvenstvu (U 18) v Mehiki okitila s srebrnim odličjem, leta 2019 pa je na svetovnem prvenstvu do 19 let osvojila 6. mesto.

Niyah je v lanskem in letošnjem letu del programa kanadske članske reprezentance. Letos je bila tako del skupine petnajstih igralk, ki so oddelale celotne priprave za nastop na ameriškem prvenstvu, ki se je pred dnevi končalo v Mehiki, a se ob zadnjem rezu pred prvenstvom ni prebila med dvanajsterico za nastop na prvenstvu. V teh dneh s kanadsko izbrano vrsto do 23 let igra na mednarodnem turnirju Global Jam v Torontu, na katerem se bo Kanada pomerila s selekcijami ZDA, Portorika in Afrike.

Niyah Becker, ŽKK Cinkarna Celje:« Izjemno se veselim igranja za celjski klub, ki sem ga izbrala zaradi njegove tradicije, dobrega dela in odličnih rezultatov, ki jih dosega vsa leta. Celje igra  tudi v močnem mednarodnem tekmovanju, kar je bil dodaten motiv, da sem izbrala ravno ta klub.«

Damir Grgić, trener ŽKK Cinkarna Celje:« Gre za polivalentno igralko, ki lahko igra na različnih igralnih mestih. Že od malih nog je del kanadskih reprezentančnih selekcij, kar samo po sebi govori o njenih kvalitetah in potencialu. Zagotovo gre za igralko, ki lahko naredi resno evropsko kariero in v prihodnjih letih postane pomemben člen tudi v kanadski članski reprezentanci. Verjamem, da bo našim mladim dekletom v veliko pomoč.” (ŽKK Cinkarna Celje)

 

Niyah Becker, first Canadian in Cinkarna Celje

Back-to-back champion Cinkarna Celje has added their first signee for the upcoming season in transfer, Canadian forward Niyah Becker (188 cm, 2000).

Becker just graduated from Wake Forest. In 33 NCAA games, she had 3.3 points and 2.2 rebounds per appearance last season.
She started her college career at the University of Utah (NCAA) where she played for three seasons. Then she moved to Wake Forest University (NCAA). Her high school career she had spent at Lincoln Prep in Hamilton, Ontario.
Becker was also a member of the Canadian international program for some years. She played for Canadian Senior National Team back in 2018 and previously for U19 National Team in 2019.
Becker represented Canada at the Commonwealth Games in Gold Coast (Australia) five years ago. Her team got to the Semifinals and her stats at that event were 5 games: 1.2 ppg, 1.4 rpg.