WABA - WOMEN ADRIATIC BASKETBALL ASSOCIATION

NEWS

Jovana Marković u Budućnost Bemax

Budućnost Bemax dobio je drugo pojačanje za novu sezonu. Nakon crnogorske reprezentativke Amre Bajrović, nova članica podgoričkog kluba je Jovana Marković (187 cm, 1997).

U pitanju je reprezentativka Bosne i Hercegovine, koja igra na poziciji centra, a koja je posljednje dvije sezone nastupala za Banoviće. U sezoni 2019/2020 u ligi Bosne i Hercegovine odigrala je 16 utakmica i imala prosjek od 14 poena i 8 skokova, dok je u WABA ligi imala prosjek od 16 poena i 9 skokova. U tek završenoj sezoni ponovo bila glavna igračica tima sa kojim je bila i šampion svoje zemlje. Jovana je u domaćem takmičenju odigrala 22 utakmice, bila najkorisnija igračica (15 poen i 8 skokova u prosjeku), a u regionalnom takmičenju na 13 mečeva imala je 15 koševa i 8 uhvaćenih lopti u prosjeku…

– Što tiče kluba, ŽKK Budućnost je klub koji ima sjajne sezone iza sebe, tako da me poziv obradovao i relativno brzo smo se dogovorili. Budućnost je godinama u vrhu, pokazalo se da je to tim u kojem su mnoge igračice napredovale i onda je odluka bila laka. Takođe, odlično poznajem ekipu,  igrala sam protiv ovog kluba zadnjih par sezona unazad, tako da ništa mi nije nepoznato. Prvenstveno mi se svidja sto je mlada ekipa sa par starijih i iskusnijih igračica, naravno sto je i akcenat na mlađe igračice da igraju. Drago mi je što sam došla u Budućnost i nadam se da ću ispuniti očekivanja trenera, kluba i nadam se da ćemo imati odličnu i uspješnu sezonu – kazala je Marković.

Jovana je u karijeri igrala još za Plej of iz Sarajeva i mađarski Pink Pečuj, a njenim dolaskom Budućnost Bemax napravila je najbolji potez nakon odlaska Patricie Bure, jer je Marković već godinama jedna od najboljih igračica na toj poziciji u WABA ligi.

Uprava podgoričkog kluba ekspresno je odreagovala nakon odlaska Bure i pokazala da će i naredne sezone imati mladu ekipu, koja će nastojati da nastavi kontinuitet dobrih rezultata, jer je jedini tim koji je posljednjih sedam godina uvijek bio na završnom turniru. (Rajko Perović)

 

Jovana Markovic joins Buducnost Bemax

Montenegrin powerhouse Buducnost Bemax continued building a roster for the upcoming season by inking Bosnian center Jovana Markovic (187 cm, 1997).

Markovic arrives from fellow WABA League side RMU Banovici where she spent the last two seasons. In the latest one, 2020-21, she averaged league-leading 14.8 points, 7.5 rebounds, 1.1 assists and 1.1 steals in 13 WABA games. Markovic also produced 14.4 points, 8.2 rebounds, 1.8 assists and 1.1 steals per game in 22 Bosnian Division I League appearances.

Markovic grew up with Mladi Krajisnik with whom she made a WABA League’s debut during the 2012-13 season. In 2014 she joined Play Off Sarajevo and in 2018 moved to PINKK-Pecsi 424 being there for one season.

Foto: scandicphotography.rs